Miód pszczeli Bartnik - naturalny wybór!

Tradycja pszczelarska w naszej rodzinie została zapoczątkowana jeszcze przed I wojną światową. Od 1949 roku aż do dziś, każdego dnia troszczymy się o jak najlepszy rozwój naszej pasieki.

Lata doświadczeń pozwoliły nam stworzyć bogatą ofertę produktów pszczelich, wśród których znajdują się m.in.: miód pszczeli (ponad 20 gatunków miodów nektarowych i spadziowych), seria Skarby Pasieki (wyjątkowa seria produktów pszczelich: miód z pyłkiem, miód z pyłkiem i propolisem, miód z pierzgą oraz miód z mleczkiem trutowym), pyłek kwiatowy, pierzga, wosk pszczeli oraz mleczko trutowe.

Miód i produkty pszczele Gospodarstwa Pszczelarskiego BARTNIK dostępne są zarówno w przypasiecznym sklepie w miejscowości Konstantowo 10 (gm. Mrocza), położonej w malowniczej, pełnej jezior okolicy Krajeńskiego Parku Krajobrazowego, jak i w sprzedaży wysyłkowej na stronie www.miod-bartnik.pl.

Dowiedz się więcej »

Miód lipowy

Miód spadziowy

Miód gryczany

Miód rzepakowy

Miód wielokwiatowy

Miód można podzielić na dwa rodzaje: spadziowy i nektarowy. Miód spadziowy wytwyrzany jest ze spadzi, słodkiej substancji, którą pszczoły znajdują na liściach drzew. Miód nektarowy pszczoły produkują z nektaru kwiatów, które odwiedzają. Do tego typu miodu należą np. miód akacjowy, miód lipowy, miód faceliowy, malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy i wiele innych. Więcej o poszczególnych gatunkach miodu możesz dowiedzieć się tu: miód spadziowy i tu: rodzaje miodu.
Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju miodu i pory roku. Każdy miód jest płynny zaraz po wybraniu z ula. Różne gatunki mają jednak różny czas krystalizacji. Innymi słowy, jedne gęstnieją szybciej, inne wolniej. Np. miód akacjowy może pozostawać w postaci płynnej miesiącami, natomiast płynny miód rzepakowy występuje w zasadzie tylko w pierwszym tygodniu po wybraniu.
Najczęściej polecanymi miodami przy przeziębieniu i kaszlu są miód lipowy i leśny (zwany także malinowym). Lipowy jest na ogół lepszy dla dorosłych, natomiast malinowy ma łagodniejszy smak i bardziej będzie odpowiadał dzieciom. Oba nadają się do przyrządzania wody z miodem.
Po konsultacji z lekarzem(!) miód może być stosowany jako część diety w niektórych chorobach układu krwionośnego. Najczęściej wybieranymi przez sercowców miodami są: rzepakowy, akacjowy i lipowy.
Jeśli Państwa pociecha nie ma alergii na produkty pszczele, najlepszym wyborem będą miód akacjowy i malinowy (leśny). Charakteryzują się one łagodnym, słodkim smakiem, co naturalnie odpowiada dzieciom! Dzieci nie przepadają natomiast za "cięższymi" smakowo miodami, jak gryczany czy spadziowy.
Według niektórych badań, działanie wspomagające w chorobach żołądka wykazują przede wszystkim miody spadziowe: iglasty i liściasty.
Propolis (kit pszczeli) jest fascynującą i nie do końca poznaną substancją produkowaną przez pszczoły z żywicy i wosku pszczelego. Wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu stosowany jest w wielu preparatach leczniczych. Więcej o propolisie
W celu odróżnienia miodu sztucznego od miodu naturalnego, najlepiej zastosować test ze szklanką wody i łyżeczką. Nabieramy łyżeczkę miodu i zanurzamy lekko w szklance z wodą. Naturalny miód opadnie na dno, natomiast miód sztuczny rozproszy się po całej szklance.
Tak, miód naturalny może mieć białe zabarwienie. Kolorem takim charakteryzuje się miód rzepakowy i często również miód leśny (malinowy).