Pierzga to pyłek kwiatowy zmieszany z miodem oraz z enzymami i kwasami trawiennymi obecnymi w wolu pszczoły. Pierzga powstaje na skutek reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie fermentacji mlekowej pyłku, która jest efektem panującego w ulu mikroklimatu i działania bakterii Lactobacillus. Pierzga to niezwykle cenny, a zarazem jeden z najmniej znanych produktów pszczelich – zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat działania leczniczego, składu chemicznego i stosowania pierzgi.

pierzga pszczela

Pożywienie pszczół

Kształt pierzgi odpowiada kształtowi komórki w pszczelim plastrze
 

Skład

Pierzga to wysokowartościowe źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów oraz łatwo przyswajalnego białka, cukrów prostych i węglowodanów.Duża zawartość kwasu mlekowego sprawia, że naturalna pierzga ma lekko kwaskowy smak.

KWASY ORGANICZNE:kwas mlekowy (3,1%)
AMINOKWASY:bakteriocyna, fenyloalanina, leucyna, lizyna, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna, inne
TŁUSZCZE:m.in. NNKT, kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy
CUKRY:monosacharydy
WITAMINY:A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H
MAKROELEMENTY:P, S, CI, K, Ca, Na
MIKROELEMENTY:Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
ENZYMY:inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza
POLIFENOLE:1,6% w tym flawonoidy (pochodne glukozydowe kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny), leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy)

Działanie lecznicze

Pierzga to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Wykazująca szerokie działanie lecznicze pierzga jest stosowana w terapii wielu chorób oraz dolegliwości.

W porównaniu z pyłkiem kwiatowym, pierzga posiada bogatszy skład chemiczny, dzięki któremu przejawia aż 3 razy silniejsze działanie antybakteryjne, wzmacniające, stymulujące i regenerująco-odżywcze.

Łatwość i szybkość przyswajania pierzgi przez organizm sprawia, że jest to jeden z produktów apiterapii wartych stosowania nie tylko na co dzień, ale głównie w przypadku takich zaburzeń, jak:

  • nowotwory – badania naukowe dowiodły, że pierzga wspomaga kontrolę proliferacji komórek nowotworowych i jest skutecznym środkiem w walce z rakiem (prowadzone badania dotyczyły m.in. glejaka),
  • choroby układu pokarmowego, m.in. stany zapalne jamy ustnej, gardła i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, choroby żołądka (wrzody i inne), schorzenia jelit (rzekomobłoniaste zapalenie jelit i inne), zaparcia, a przede wszystkim stany chorobowe wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki (badania naukowców wykazały, że pierzga daje doskonałe rezultaty w leczeniu poważnych chorób oraz detoksykacji wątroby w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu A, B, C czy marskości wątroby wywołanej przez chorobę alkoholową lub inne przyczyny),
  • choroby metaboliczne, m.in. cukrzyca, dna moczanowa,
  • choroby układu moczowo-płciowego, w tym nerek oraz gruczołu krokowego (m.in. przerost prostaty),
  • choroby układu krążenia, m.in. niedokrwistość, nadciśnienie, anemia,
  • choroby układu oddechowego, m.in. katar sienny, astma,
  • schorzenia tkanek, m.in. reumatoidalne zapalenie stawów,
  • choroby skóry, m.in. łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenia skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby,
  • choroby układu nerwowego, w tym również depresja,
  • choroby immunologiczne,
  • inne choroby i przypadłości, m.in. schorzenia wieku starczego, problemy ze wzrokiem, ogólne osłabienie oraz stany wyczerpania fizycznego i psychicznego wywołane nadmierną aktywnością i stresem o różnorodnym podłożu, a także przebytymi chorobami i operacjami.

Stosowanie i dawkowanie pierzgi

Pierzga może być stosowana jako suplement diety, a także jako panaceum w leczeniu określonych schorzeń.

STOSOWANIE SUPLEMENTACYJNE
  • dzieci 3-12 lat – 5-10 gramów*
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 10-20 gramów*
STOSOWANIE LECZNICZE
  • dzieci 3-12 lat – 10-15 gramów*
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20-30 gramów*

W celu wzmocnienia organizmu, a także w czasie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy w okresie jesienno-zimowym, sugeruje się stosować pierzgę 2 razy dziennie – rano (na czczo) i wieczorem (przed snem). Już ok. pół łyżeczki pierzgi dziennie skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.

W przypadku poważnych chorób, kuracja pierzgą powinna trwać 1-3 miesiące lub dłużej. Pierzgę należy wówczas przyjmować 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami (ok. 1-2 godzin po posiłku).

*Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 gramów pierzgi.

Jak przygotować pierzgę do spożycia?

Suchą pierzgę przed spożyciem najlepiej rozpuścić w wodzie, soku, mleku lub miodzie, w stosunku 1:4.Sucha pierzga również nadaje się do bezpośredniego spożycia – z uwagi na fakt, że pierzga bywa twarda, zalecamy zachowanie ostrożności podczas jej gryzienia i przełykania.

Można również kupić gotową mieszankę pierzgi z miodem, którą spożywa się samodzielnie, bezpośrednio ze słoika, lub też jako dodatek do kromki chleba lub wody, soku czy mleka.

Objawy przedawkowania

Głównym objawem przedawkowania pierzgi są problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego (wymioty, ból żołądka, biegunki). U niektórych osób może również dojść do bólu głowy, rozdrażnienia, nadwrażliwości na bodźce oraz ogólnego osłabienia organizmu.

Przeciwwskazania

Osobom uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego lub nadwrażliwym na niektóre składniki pierzgi zaleca się konsultację z lekarzem przed jej spożyciem oraz ostrożność podczas stosowania.

Przechowywanie pierzgi

Pierzgę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym (do 5°C) i zacienionym miejscu.

Cena

Cena pierzgi – sprawdź w sklepie.