Leków i suplementów na przeróżne dolegliwości są setki, jednak nie wszystkie z nich wykazują działanie tak skuteczne, jak byśmy tego oczekiwali. Naukowcy dostrzegli jednak światełko w tunelu: apiterapię. Apiterapia to nie tylko miód, pyłek, propolis, jad pszczeli czy powietrze ulowe. Rozwój nauki pozwala wyodrębnić kolejne produkty pochodzenia pszczelego, które mają wysoce korzystne działanie prozdrowotne. Jednym z nich jest homogenat czerwiu pszczelego.

kapsułki z mleczkiem

Nowy trend

Mleczko trutowe to odkrycie wschodniego pszczelarstwa

Co to jest czerw pszczeli?

Czerw pszczeli to jaja i larwy (czerw otwarty) oraz przedpoczwarki i poczwarki (czerw kryty) pszczół. Wyróżnia się:

  • czerw pszczeli – z niego powstają matki pszczele (samice) i pszczoły robotnice (samice z uwstecznionymi narządami rozrodczymi),
  • czerw trutowy – z niego powstają trutnie (samce).
Czerw trutowy przez większość pszczelarzy jest usuwany z gniazda pszczelego, jako niepotrzebny odpad i zarazem naturalny sposób zapobiegania warrozie.Tymczasem badania naukowców i pszczelarzy wykazały, że w okresie 10-12 dnia rozwoju, młody, jeszcze nierozwinięty, pozbawiony nóg i puszki głowowej czerw trutowy w postaci larwalnej, to niezwykle bogate źródło białka oraz cennych dla organizmu aminokwasów egzogennych, lipidów, hormonów, witamin i biopierwiastków.

Działanie lecznicze i zastosowanie czerwiu trutowego

Czerw trutowy z powodzeniem można zastosować w przemyśle spożywczym oraz przy produkcji leków i kosmetyków. Właściwości biologiczne czerwiu trutowego wykazują działanie:

  • hipolipemiczne,
  • immunostymulujące,
  • androgenne,
  • ochronne dla narządów organizmu,
  • adaptogenne.
ZASTOSOWANIE CZERWIU TRUTOWEGO JAK TO DZIAŁA?
Choroby wątrobyTerapia czerwiem trutowym w krótkim czasie korzystnie wpływa na wydolność wątroby oraz zwiększenie jej masy.
Zaburzenia czynności seksualnychStosowanie homogenatu czerwiu pszczelego poleca się osobom cierpiącym na zaburzenia erekcji, przedwczesną ejakulację, bóle w trakcie stosunku i zaburzenia orgazmu.
Leczenie niepłodności mężczyznTerapia czerwiem pszczelim u mężczyzn wpłynęła na zwiększenie liczby i ruchliwości plemników oraz ich żywotność, dając aż o 30% większe szanse na zapłodnienie.
Zaburzenia przekwitaniaTerapia czerwiem pszczelim już po ok. 2-3 miesiącach przynosi efekty w postaci ustąpienia typowych objawów klimakterium, takich jak: uczucie gorąca, przyspieszenie rytmu serca i oddechu, nadmierne pocenie się, bóle i zawroty głowy, zaburzenia pokarmowe, ogólne osłabienie, rozdrażnienie, nerwice i stany depresyjne.
Geriatria i leczenie dystrofii (niedożywienia) Przyjmowanie homogenatu czerwiu pszczelego korzystnie wpływa na odczuwanie apetytu oraz lepszą przyswajalność pokarmów. Po zastosowaniu terapii czerwiem pszczelim u niemowląt i dzieci zauważono przyrost masy ciała, polepszenie ogólnego stanu zdrowia, poprawę apetytu, zwiększenie elastyczności skóry oraz zawiązywanie się podskórnej tkanki tłuszczowej.
Choroby neurologiczne, psychiatria ogólna, psychiatria i psychologia dziecięca Dotychczasowo czerw pszczeli był stosowany w leczeniu chorób psychicznych, w tym nerwicy neurastenicznej, której objawami są m.in. zmęczenie, problemy z zasypianiem, drażliwość i trudność w koncentracji uwagi oraz nerwicy depresyjnej, przejawiającej się trudnościami w kontaktach z ludźmi, lękliwością, zmęczeniem, brakiem łaknienia oraz uczuciem osamotnienia i bezradności. Stosowanie czerwiu pszczelego u dzieci w wieku 1-10 lat wykazało korzystny wpływ na rozwój umysłowy i fizyczny, w tym pamięć i zdolność koncentracji. U dzieci z problemami psychofizycznymi, zastosowanie czerwiu pszczelego polepszało sprawność ruchową i manualną. Po terapii ustępował problem nocnego moczenia i niekontrolowania zwieraczy, wywołanych stanami lękowymi i chorobami psychicznymi.
Leczenie innych choróbCzerw trutowy znalazł również zastosowanie w leczeniu:
  • niedoczynności tarczycy,
  • migreny,
  • problemów układu pokarmowego i wydalniczego (wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelita, zaparcia, biegunki itp.),
  • chorób przemiany materii (cukrzyca, dna moczanowa, otyłość, niedożywienie),
  • chorób układu oddechowego (zapalenia oskrzeli, tchawicy, gardła),
  • problemów skórnych (trądzik, rozstępy, alergie, trudno gojące się rany i blizny),
  • ogólnego osłabienia i obniżonej aktywności psychofizycznej, spowodowanej nadmiernym wysiłkiem psychicznym i fizycznym.
KosmetykaCzerw trutowy jest cenionym produktem kosmetycznym, wykazującym działanie odżywcze, wzmacniające, wygładzające i zmiękczające. Stosowanie kremów i maseczek z homogenatem czerwiu pszczelego zapewnia skórze jędrność i blask oraz wpływa na spłycanie się zmarszczek. W przeciwieństwie do wielu innych kosmetyków produkowanych np. na glicerynie, kosmetyki zawierające m.in. wosk pszczeli i homogenat czerwiu pszczelego są bardzo szybko wchłaniane przez skórę i nie pozostawiają tzw. efektu maski. Działanie wygładzające dostrzegają również producenci szamponów i odżywek do włosów, a także szeregu innych kosmetyków pielęgnacyjnych i upiększających

Skład czerwiu pszczelego

Czerw pszczeli to w zasadzie prawdziwa bomba białkowo-witaminowa, która solidnie wzmacnia odporność fizyczną i psychiczną organizmu oraz pozwala zachować sprawność ciała i umysłu. Jedna dawka homogenatu czerwiu trutowego jest lepsza niż filiżanka kawy czy herbaty lub różnego typu suplementy.

Bomba białkowo-witaminowa

Organizm, który otrzymuje niezbędne dawki poszczególnych biopierwiastków i witamin, jest również bardziej odporny na zachorowania na choroby sezonowe (np. przeziębienie, grypa), a także na niesprzyjające warunki, takie jak chłód, upał, promieniowanie jonizujące czy niedostatek tlenu.Nie ma wątpliwości co do tego, że czerw trutowy jest skuteczną odżywką, wzmacniającą organizm oraz przeciwdziałającą procesom starzenia i wielu chorobom, na co w swoich wskazują opracowaniach naukowych m.in. prof. dr hab. Jerzy Wilde i dr Beata Bąk z Katedry Pszczelnictwa UWM w Olsztynie oraz prof. dr hab. Bogdan Kędzia i mgr Elżbieta Hołderna Kędzia z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich UP w Poznaniu, a także badacze zagraniczni (Budnikowa, Prochody, Isidorova, Czerkasowa, Kryłowa, Stachman, Vasilenko, Iliesiu, Gorpinczenko, Pantea, Radu, Sljanov, Foisorceanu, Stangaciu, Hartenstein, Osincewa i inni).W składzie czerwiu trutowego występują następujące składniki:

Skład chemiczny czerwiu trutowego Zawartość
Białko ok. 42%
Aminokwasy 20 związków w tym wszystkie egzogenne
Węglowodany ok. 32%, głównie glukoza i fruktoza
Lipidy ok. 4,8%, głównie triglicerydy, wolne kwasy tłuszczowe, estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, kwasy decenowe, sterole
Hormony męskie (testosteron) i żeńskie (progesteron, estradiol, prolaktyna)
Witaminy Rozpuszczalne w wodzie:
  • B1 (tiamina)
  • B2 (ryboflawina)
  • B3 (kwas nikotynowy)
  • B4 (cholina)
  • B5 (kwas pantotenowy)
  • B6 (pirydoksyna)
Rozpuszczalne w tłuszczach:
  • A (retinol)
  • Prowitamina A (Beta-karoten, ksantofil)
  • E (tokoferol)
  • D (kalcyferol)
Biopierwiastki Makroelementy
  • Sód (Na)
  • Potas (K)
  • Wapń (Ca)
  • Magnez (Mg)
  • Fosfor (P)
Mikroelementy
  • Żelazo (Fe)
  • Mangan (Mn)
  • Cynk (Zn)
  • Miedź (Cu)
  • Chrom (Cr)
  • Jod (I)
  • Brom (Br)
  • Nikiel (Ni)
  • Selen (Se)

Zastosowanie czerwiu pszczelego na świecie

Mieszkańcy krajów wschodniej Europy, Azji i Afryki od lat znają dobroczynny wpływ czerwiu pszczelego na zdrowie, a larwy pszczele są dla nich nie lada kulinarnym rarytasem.

Kuchnia

Jak wskazują Wilde i Bąk [Biuletyn Naukowy, 18/2002, Katedra Pszczelnictwa UWM, Olsztyn], powołując się na innych autorów, Dzisiaj czerw pszczeli […], jest chętnie spożywany przez mieszkańców Chin, Wietnamu, Konga, Laosu, Nepalu, Tajlandii i innych krajów Azji i Afryki (SANFORD 1991). […] Dieta taka często jest związana z kulturą i zwyczajami poszczególnych ludów (SPOTLIGHT 2001). Zainteresowanie pszczołami jako pokarmem stwierdzono też u amerykańskich Indian i niemieckich dzieci z Dolnej Saksonii (Bugs on the Menu 2001).Na świecie larwy pszczele spożywane są w najprzeróżniejszych postaciach. Można jeść czerw surowy, gotowany, smażony lub pieczony; sam lub z dodatkami, na ostro lub na słodko. Szczególnym uznaniem cieszą się larwy smażone panierowane, podawane jako dodatek do rozmaitych potraw; larwy takie są chrupiące i bardzo delikatne w smaku, podobno doskonale komponują się z cebulą i czosnkiem.W cywilizowanym świecie spożywanie insektów stanowiło tabu przez wiele wieków. […] Amerykanie i Europejczycy większości z nich [owadów – przyp. aut.] się brzydzą, darząc jedynie przychylnością larwy owadów lotnych, a szczególnie czerw pszczeli. […] Dzisiaj w supermarketach amerykańskich i zachodnioeuropejskich na półkach, oprócz miodu, można spotkać czerw pszczeli, przede wszystkim w puszkach. Taki produkt oferują, oprócz chrząszczy, mrówek i pasikoników, również specjalistyczne sklepy, których klientami są smakosze owadów, głównie ludność etniczna (DEFOLIART GENE 1988) [Wilde i Bąk 2002].

Jak smakują larwy? To zależy od odczuć smakowych poszczególnych osób – jedni twierdzą, że larwy pszczół smakują jak orzechy włoskie lub słonecznik, inni porównują je do krewetek. W Azji, szczególnie słynącej z upodobania do nietypowych gustów kulinarnych, larwy można dostać niemal w każdym spożywczaku, w postaci proszków i koncentratów do dań (zup, chleba, warzyw, ciast itp.), czy jako składnik marynat bądź sosów.

cooked bee larvae in China

Larwy pszczele

Azjatycki przysmak
 

Medycyna

Choć jedzenie larw może się wydawać nieco obrzydliwe, czerw pszczeli jest najzwyczajniej w świecie zdrowy. Jak wskazują Wilde i Bąk [2002]:Dorosłe pszczoły i czerw pszczeli okazały się pokarmem bogatym w białko i nietoksycznym dla człowieka.Drobni pszczelarze i lokalni „alchemicy” z wymienionych przez Wilde i Bąk regionów świata, działający na potrzeby własne, zwykle nie dysponują nowoczesnymi laboratoriami, dlatego też „produkcję” leków zawierających czerw pszczeli prowadzą w warunkach domowych, miksując larwy trutni np. z miodem i mlekiem. Tak przygotowany i uprzednio schłodzony preparat zjadają bezpośrednio, dodają do posiłków lub nakładają na skórę – w zależności od potrzeb i oczekiwanych efektów.W bardziej „cywilizowanym” wydaniu działają natomiast rosyjscy, ukraińscy i rumuńscy naukowcy, którzy we współpracy z firmami farmaceutycznymi wypuścili na tamtejsze rynki homogenat czerwiu pszczelego w postaci liofilizowanych tabletek. Swoją drogą, cieszą się one sporą popularnością i są kupowane chętniej, niż typowe suplementy diety.

Sposób na długowieczność, potencję, piękną skórę, apetyt i inne sprawy

Ludzie od wieków poszukują skutecznych sposobów przedłużenia życia oraz polepszenia stanu zdrowia. Zestresowani i przemęczeni pracą szukamy środka, który poprawiłby wydolność całego organizmu bez jednoczesnego zatruwania go nadmiarem substancji chemicznych. Mężczyźni chcą wzmocnić potencję, a kobiety – znaleźć cudowny sposób na gładką, piękną cerę. Matki poszukują bezpiecznych sposobów, które ich dzieciom-niejadkom przywrócą apetyt, a osoby po przebytych ciężkich chorobach i operacjach – leków, które wzmocnią ich wyczerpane ciało.Czerw trutowy wydaje się tu być doskonałą alternatywną. Bogata w białko i bezpieczna dla zdrowia substancja może być poszukiwanym od wieków „eliksirem”, który wydłuży życie i wpłynie na polepszenie jego jakości.