miód rzepakowy

Biały i gęsty

Miód rzepakowy szybko krystalizuje
 

Miód rzepakowy, który wyróżnia jasnokremowy, niemal biały kolor, jest niezmiernie ceniony za walory zdrowotne. Jest to również pierwszy z miodów wiosennych, pojawiający się zwykle pod koniec kwietnia lub na przełomie maja i czerwca.

Właściwości

Miód z rzepaku wykorzystuje się przede wszystkim w terapii chorób serca i naczyń wieńcowych. Spożywanie miodu rzepakowego stabilizuje ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Jego dobroczynne działanie docenią osoby w okresie rekonwalescencji po zabiegach medycznych i operacjach naczyń krwionośnych, a także borykające się z zaburzeniami krążenia i pracy serca z powodu nadmiaru stresu, przemęczenia czy wysiłku psychofizycznego.

Działanie lecznicze miodu rzepakowego jest jednak znacznie szersze. Warto wykorzystać go w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz dolegliwości wątroby, śledziony i dróg żółciowych. Miód z rzepaku wykazuje korzystne działanie na układ moczowy, w szczególności na nerki. Jest także wartościowym remedium przy przeziębieniu, osłabieniu i stanach zapalnych dróg oddechowych. Jego stosowanie poleca się również osobom w okresie andro- i menopauzy.

Kolor, zapach i smak

Kolor miodu rzepakowego jest szczególny. Świeżo zebrany, płynny miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub słomkowy, czasem z zielonkawym odcieniem. Skrystalizowany miód rzepakowy może mieć kolor biały (często porównywany do barwy smalcu) lub jasnokremowy.

Zapach miodu rzepakowego jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.

Smak miodu rzepakowego jest słodki, mdły, niekiedy lekko gorzkawy, bardzo łagodny.

Konsystencja i krystalizacja

Miód rzepakowy, jak wiele innych jasnych miodów, krystalizuje bardzo szybko. Wpływa na to wysoka zawartość glukozy (ok. 50%) przy jednoczesnej niskiej zawartości wody. Zazwyczaj w ciągu kilku, kilkunastu dni po zbiorach patoka zaczyna przybierać jednolitą, drobnoziarnistą konsystencję. Krupiec (miód skrystalizowany) może być mazisty i łatwo smarowny, ale często zdarza się, że jest twardy.

Dla kogo

Zakup miodu z rzepaku jest najczęściej podyktowany potrzebami zdrowotnymi. Miód rzepakowy, ze względu na szybką krystalizację, biały lub kremowy kolor, słabo wyczuwalny aromat i niewyróżniający się smak, nie dla każdego jest przysmakiem, choć oczywiście ma swoich zwolenników. Z powodzeniem sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru, dodatek do kanapek, wypieków, deserów i nalewek.

Ciekawostki

Miód rzepakowy pozyskuje się z nektaru rzepaku (Brassica napus L.) – rośliny powszechnie uprawianej w Polsce i mającej zastosowanie w przemyśle spożywczym (olej rzepakowy) oraz jako roślina miododajna. Rzepak zakwita pięknymi, żółtymi kwiatami, wydzielającymi intensywny i charakterystyczny zapach.

Miód rzepakowy to najszybciej krystalizujący gatunek.

Cena

Cena miodu rzepakowego – sprawdź w sklepie.