Miód wielokwiatowy, powstający z nektaru rozmaitych roślin uprawnych, łąkowych i leśnych, zwany jest miodem „tysiąca kwiatów”. Jest to miód najbardziej popularny, uniwersalny, żółty, trafiający w każdy gust.
Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego sprawiają, że znalazł on zastosowanie w profilaktyce i lecznictwie. Miód wielokwiatowy jest najlepszy na drogi oddechowe, ale również na serce i naczynia krwionośne oraz stany wyczerpania psychicznego i fizycznego. Dzięki dużej zawartości różnorodnych pyłków, stosowanie miodu wielokwiatowego przynosi korzystne efekty w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa atopowa, alergiczny nieżyt nosa i katar sienny (pyłkowica).
Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego są jednak znacznie szersze. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) miód wielokwiatowy stosuje się zapobiegawczo w chorobach serca, naczyń krwionośnych, wątroby i woreczka żółciowego. Duże walory odżywcze i właściwości inhibinowe przynoszą z kolei pozytywne rezultaty w walce z przeziębieniem, grypą, ogólnym osłabieniem i przemęczeniem organizmu.
Kolor miodu wielokwiatowego może mieć różne odcienie żółtego, w zależności od terminu zbioru. Świeżo wybrany, płynny miód wielokwiatowy to gęsta ciecz w kolorze bursztynowym lub herbacianym, niekiedy z zielonkawym refleksem. Skrystalizowany miód wielokwiatowy ma barwę jaśniejszą: jasnokremową, żółtą, złocistą, czasem wchodzącą w ciemniejszy odcień.
Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, kwiatowy, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wosku pszczelego.
Smak miodu wielokwiatowego jest bardzo zróżnicowany. Zależnie od nektaru, z którego powstał, może być mniej lub bardziej słodki, mniej lub bardziej łagodny lub ostrzejszy. Zdarza się, że miód wielokwiatowy jest lekko „drapiący”.
Miód wielokwiatowy wiosenny jest z reguły jaśniejszy i delikatniejszy, natomiast wielokwiatowy letni – ciemniejszy i bardziej intensywny w zapachu u smaku.
Miód wielokwiatowy może krystalizować szybciej lub wolniej – nie ma reguły, a wszystko zależy od składu nektaru, cukrów prostych czy wody. Patoka w ciągu kilku tygodni lub miesięcy zmienia konsystencję na średnioziarnistą, mazistą, miękką. Miód wielokwiatowy jest łatwo smarowny. .
Miód wielokwiatowy to miód dla każdego. Jego żółty kolor, przyjemny, miodowy zapach i klasyczny smak są lubiane przez dzieci i dorosłych. Wielokwiat to dobry pomysł na kanapkę, do wypieków i deserów, nalewek, lemoniady, kawy, herbaty czy mleka. Jest to również miód, który bez obaw można wręczyć na smaczny i zdrowy prezent.
Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy miód nektarowy. Jest to także najczęściej spożywana odmiana miodu w Polsce.
Miód wielokwiatowy wiosenny zawiera więcej łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy, z kolei wielokwiat zbierany w okresie letnim jest bogatszy w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.