miód wrzosowy

Cenny i rzadki

Miód wrzosowy jest poszukiwany przez wielu klientów

Miód wrzosowy to szlachetny miód o wyjątkowych walorach smakowych, zapachowych i zdrowotnych. Jego wysublimowany smak i urzekający aromat sprawiają, że bezsprzecznie należy on do najlepszych miodów nektarowych. Choć cena miodu wrzosowego nie jest najniższa, to rokrocznie cały jego zapas jest wyprzedawany niemal na pniu (zapobiegliwi zawczasu proszą o odłożenie dla nich choćby kilograma, co w tym przypadku jest praktyką godną polecenia).

Właściwości

Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego zadecydowały o jego szerokim zastosowaniu w profilaktyce i lecznictwie. Miód wrzosowy jest najlepszy na nerki, drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne żołądka i jelit oraz stany zapalne jamy ustnej i gardła. Miód wrzosowy zawiera aktywne biologicznie składniki o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Tak ukierunkowane działanie lecznicze miodu wrzosowego sprawia, że jest on szczególnie polecany osobom mającym trudności z wydalaniem moczu, mężczyznom po 40 r.ż. (profilaktyka prostaty) oraz pomocniczo w kamicy nerkowej, dnie moczanowej i dolegliwościach reumatycznych.

Dzięki wysokiej zawartości witamin i biopierwiastków miód wrzosowy jest wskazany jako suplement dietetyczny i odżywczy, szczególnie dla osób z niedoborami pokarmowymi. Jak każdy inny miód, wrzosowy również wspomaga układ immunologiczny i wspiera w przeziębieniu, grypie oraz ogólnym osłabieniu organizmu, spowodowanym przez nadmierny stres i obciążenie psychofizyczne.

Kolor, zapach i smak

Kolor miodu wrzosowego jest szczególny, a jego odcień przed i po krystalizacji zmienia się tylko nieznacznie. Świeżo wybrany, płynny miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonawym refleksem. Z kolei krupiec jest odrobinę jaśniejszy, może przybrać barwę brunatno-bursztynową.

Zapach miodu wrzosowego jest niezwykle silny i bardzo przyjemny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwiatów wrzosu.

Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, mało słodki, cierpki, lekko gorzkawy.

Konsystencja i krystalizacja

Miód wrzosowy, w odróżnieniu od wszystkich innych gatunków, cechuje galaretowata konsystencja. Miód ten krystalizuje w różnym stopniu i czasie – niekiedy szybko, czasem znacznie wolniej, przez co cieszy smakoszy miodów długo zachowujących bardziej płynną postać. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty, ma masłowatą, łatwo smarowną konsystencję.

Dla kogo

Miód wrzosowy to miód, którego każdy powinien spróbować choćby raz w życiu. Jego szlachetny, królewski smak i aromat mają wielu zwolenników, dlatego miód ten to zdecydowanie trafiony pomysł na słodki i zdrowy upominek. Miód wrzosowy warto podawać na świeżym, chrupiącym pieczywie albo z płatkami muesli. Dodany do wypieków, deserów, alkoholi, kawy czy herbaty, bez wątpienia nada im intrygujący smak. Warto wiedzieć, że ceniony za niezrównane walory miód wrzosowy nie zawsze smakuje nastolatkom i dzieciom – gustują w nim przeważnie dorośli.

Ciekawostki

Miód wrzosowy to najszlachetniejszy z miodów nektarowych, przez wielu uznawany za niepodważalnie najlepszy ze wszystkich gatunków.

Miód wrzosowy pozyskuje się z nektaru wrzosu zwyczajnego (Calluna Vulgaris L.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim – od lipca do października. W sprzedaży pojawia się zazwyczaj we wrześniu i październiku.

Cena

Cena miodu wrzosowego – sprawdź w sklepie.