Pyłek kwiatowy to naturalny granulat wykonany przez pszczoły, które miodem zlepiają drobiny pyłków kwiatowych. Barwa pyłku zależy od rodzaju kwiatów, z jakich pochodzi – występuje w wielu odcieniach żółtego, zielonego, pomarańczowego, czerwonego, brunatnego, a nawet niebieskiego lub fioletowego. Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, zwłaszcza siarki, żelaza, potasu i magnezu, i najczęściej stosowany jako naturalna odżywka regenerująco – wzmacniająca. Dowiedz się, dlaczego warto wzbogacić o niego codzienną dietę.

pyłek kwiatowy

Bomba witaminowa

Pyłek zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji

Skład

Pyłek kwiatowy jest bogaty w aż 250 czynnych biologicznie związków: pełnowartościowe białko (13-32%, w tym 32 aminokwasy egzogenne), składniki mineralne (zwłaszcza siarka, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny. Obnóża pyłkowe są też naturalnym koncentratem witamin, których zawierają aż 17. Związki biologicznie czynne stanowią 1-3% suchej masy pyłku.

CUKRY:fruktoza, glukoza, maltoza (w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza, inne)
TŁUSZCZE:W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy
BIAŁKA:fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna, inne
WITAMINY:A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H (biotyna), B12, kwas foliowy, inozytol, kwas pantotenowy, kwercytyna
SKŁADNIKI MINERALNE:potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen, inne
ENZYMY:amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy
KWASY ORGANICZNE:jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, inne.

Działanie lecznicze

Pyłek to cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu naturalna odżywka regenerująco-wzmacniająca, wykazująca działanie przeciwanemiczne, antybakteryjne oraz inaktywujące reakcje immunologiczne.

Pyłek kwiatowy korzystnie oddziałuje na:

  • układ immunologiczny (działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjnie, inaktywuje reakcje immunologiczne, podnosi odporność organizmu, łagodzi stany wyczerpania fizycznego i psychicznego wywołane nadmierną aktywnością, a także przebytymi chorobami i operacjami, pozytywnie wpływa na sprawność umysłową oraz procesy myślenia i koncentracji),
  • metabolizm (wspiera terapię chorób takich jak np. cukrzyca i dna moczanowa),
  • układ pokarmowy(leczy stany zapalne jamy ustnej i przełyku, dolegliwości trawienne, zaburzenia przemiany materii, choroby żołądka i jelit, choroby pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby, m.in. wirusowe zapalenie typu A, B i C oraz marskość wątroby),
  • układ moczowo-płciowy(wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, pęcherzyka nasiennego i cewki moczowej),
  • układ krążenia(korzystnie wpływa na wyniki rekonwalescencji po zawale serca i innych chorobach krążeniowych, jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia, miażdżyca),
  • układ oddechowy(skuteczny w leczeniu m.in. kataru siennego, astmy, alergii),
  • układ nerwowy(korzystnie oddziałuje na psychikę, obniża stres i stany napięć nerwowych, również związanych z okresem dojrzewania lub klimakterium),
  • tkanki i skórę(wspomaga przy takich dolegliwościach, jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, wypryski, trądzik, zapalenie skóry wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby, łamliwość i wypadanie włosów, osłabione paznokcie).

Stosowanie pyłku kwiatowego

Zaleca się przyjmować pyłek kwiatowy 1-2 razy dziennie przed posiłkiem od 1 do 2 łyżeczek obnóży pyłkowych wymieszanych z odrobiną wody, miodu, jogurtu, dżemu itp.

W celu zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłku rozdrabnia się przez zmielenie lub poddaje działaniu ciepłej wody (ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach uwalniają swoją zawartość). Do tego celu można również zastosować mleko czy soki.

Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną – w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy.

STOSOWANIE SUPLEMENTACYJNE
  • dzieci 3-5 lat 10 gramów,
  • dzieci 6-12 lat 15 gramów,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gramów,
  • dorośli leczniczo 30-40 gramów.

*Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 gramów pyłku.

Przeciwwskazania

Osobom cierpiącym na pyłkowicę, atopową astmę oskrzelową oraz nadwrażliwym na niektóre składniki zawarte w pyłku kwiatowym, zaleca się ostrożność podczas jego stosowania lub uprzednią konsultację z lekarzem.

Przechowywanie pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu lub opakowaniu,w chłodnym (ok. 5°C) i zacienionym miejscu.

Cena

Cena pyłku kwiatowego – sprawdź w sklepie.