Pierzga to pyłek kwiatowy zmieszany z miodem oraz z enzymami i kwasami trawiennymi obecnymi w wolu pszczoły. Pierzga powstaje na skutek reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie fermentacji mlekowej pyłku, która jest efektem panującego w ulu mikroklimatu i działania bakterii Lactobacillus. Pierzga to niezwykle cenny, a zarazem jeden z najmniej znanych produktów pszczelich – zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat działania leczniczego, składu chemicznego i stosowania pierzgi.
Kształt pierzgi odpowiada kształtowi komórki w pszczelim plastrze
Pierzga to wysokowartościowe źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów oraz łatwo przyswajalnego białka, cukrów prostych i węglowodanów.Duża zawartość kwasu mlekowego sprawia, że naturalna pierzga ma lekko kwaskowy smak.
KWASY ORGANICZNE: | kwas mlekowy (3,1%) |
---|---|
AMINOKWASY: | bakteriocyna, fenyloalanina, leucyna, lizyna, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna, inne |
TŁUSZCZE: | m.in. NNKT, kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy |
CUKRY: | monosacharydy |
WITAMINY: | A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H |
MAKROELEMENTY: | P, S, CI, K, Ca, Na |
MIKROELEMENTY: | Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si |
ENZYMY: | inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza |
POLIFENOLE: | 1,6% w tym flawonoidy (pochodne glukozydowe kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny), leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy) |
Pierzga to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Wykazująca szerokie działanie lecznicze pierzga jest stosowana w terapii wielu chorób oraz dolegliwości.
W porównaniu z pyłkiem kwiatowym, pierzga posiada bogatszy skład chemiczny, dzięki któremu przejawia aż 3 razy silniejsze działanie antybakteryjne, wzmacniające, stymulujące i regenerująco-odżywcze.
Łatwość i szybkość przyswajania pierzgi przez organizm sprawia, że jest to jeden z produktów apiterapii wartych stosowania nie tylko na co dzień, ale głównie w przypadku takich zaburzeń, jak:
Pierzga może być stosowana jako suplement diety, a także jako panaceum w leczeniu określonych schorzeń.
W celu wzmocnienia organizmu, a także w czasie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy w okresie jesienno-zimowym, sugeruje się stosować pierzgę 2 razy dziennie – rano (na czczo) i wieczorem (przed snem). Już ok. pół łyżeczki pierzgi dziennie skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.
W przypadku poważnych chorób, kuracja pierzgą powinna trwać 1-3 miesiące lub dłużej. Pierzgę należy wówczas przyjmować 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami (ok. 1-2 godzin po posiłku).
*Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 gramów pierzgi.
Suchą pierzgę przed spożyciem najlepiej rozpuścić w wodzie, soku, mleku lub miodzie, w stosunku 1:4.Sucha pierzga również nadaje się do bezpośredniego spożycia – z uwagi na fakt, że pierzga bywa twarda, zalecamy zachowanie ostrożności podczas jej gryzienia i przełykania.
Można również kupić gotową mieszankę pierzgi z miodem, którą spożywa się samodzielnie, bezpośrednio ze słoika, lub też jako dodatek do kromki chleba lub wody, soku czy mleka.
Głównym objawem przedawkowania pierzgi są problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego (wymioty, ból żołądka, biegunki). U niektórych osób może również dojść do bólu głowy, rozdrażnienia, nadwrażliwości na bodźce oraz ogólnego osłabienia organizmu.
Osobom uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego lub nadwrażliwym na niektóre składniki pierzgi zaleca się konsultację z lekarzem przed jej spożyciem oraz ostrożność podczas stosowania.
Pierzgę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym (do 5°C) i zacienionym miejscu.